Grillowane naleśniki z hummusem i szpinakiem
- Ciasto naleśnikowe:
- Mąka żytnia drobna
- Jaja
- Mleko
- Woda
- Sól
- Oliwa z oliwek
- Farsz: Hummus
- Szpinak liściasty
- Dymka
- Czosnek
- Sól
- Pieprz
- Masło klarowane
Naleśniki smażymy, pozostawiając je trochę bledsze niż zazwyczaj. Dzięki drobnej mące żytniej, placki są grubsze i bardziej elastyczne niż te tradycyjne, pszenne. Szpinak rwiemy na drobniejsze kawałki, blanszujemy. Cebulkę podsmażamy z czosnkiem na maśle klarowanym. Dodajemy szpinak. Doprawiamy wedle uznania solą i świeżo zmielonym pieprzem. Farsz dokładnie odparowujemy. Naleśniki smarujemy hummusem, następnie układamy na nim nasz szpinak. Całość zawijamy lub składamy i smarujemy oliwą na wierzchu. Gotowe naleśniki opiekamy na grillu z obu stron. Zamiast grilla można użyć patelni do grillowania lub grilla elektrycznego. Podajemy z sosem jogurtowym i sałatą.
Przepis dodał użytkownik utopia_arabi
Podziel się opinią
Komentarze