Gorąca babka
- 150g masła śmietankowego
- 400g cukru
- 200g zmielonych migdałów lub włoskich orzechów
- 100g mąki
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2 duże jabłka
Dokładnie utrzyj jajka z cukrem, dodaj mąkę, 1 żółtko i zmielone orzechy lub migdały. Dokładnie wszystko wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temp 200stC. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda i pokrój w niewielkie cząstki.. formę z kominkiem wysmaruj masłem, posyp bułką tartą. Wyłóż ciasto do formy, a następnie powkładaj do niego kawałki przygotowanych jabłek. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60 min. Babka jest gotowa, kiedy wierzch jest lekko wypukły, a włożony do ciasta patyczek zupełnie suchy. Upieczoną babkę wyjmij z blachy jeszcze gorącą i pokrój na równe kawałki. Posyp pudrem i zmielonymi orzechami.
Przepis dodał użytkownik misia13
Podziel się opinią
Komentarze