Golanka w sosie własnym
- 1.Golonka ok.1kg /może być większa lub 2 średniej wielkości/
- 2.Sól
- 3.Pieprz
- 4.Majeranek
- 5.Sól czosnkowa
- 6.Przyprawa do mięsa wieprzowego
- 7.Olej
Golonke dokładnie umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym.
Następnie posolić,oprószyć pieprzem,majerankiem,solą czosnkową i przyprawą do mięsa wieprzowego-dość obficie.
Tak przygotowaną golonke należy pozostawić co najmniej 12 godzin w chłodnym miejscu.Na dno brytfanki wlać olej,włożyć golonke,przykryć brytfanke pokrywką i dusić w tem.160 st. przez około 1,5 do 2 godz.poewając od czasu do czasu wytworzonym sosem.Następnie odkryć brytfankę i piec przez 20-30 minut w tem.220 st..Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniakami i z zasmażaną kapustą.
Przepis dodał użytkownik kika
Podziel się opinią
Komentarze