Trwa ładowanie...
d3srblg
17 listopada 2010, 20:03

Gołąbki w sosie pomidorowo-czosnkowym

Przepis
5.0
(5 głosów)
Oceń:
d3srblg
Składniki
  • 1 duża główka kapusty
    • 400 g ryżu białego
    • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (łopatki)
    • 2 marchewki
    • 1 duża cebula
    • 1 przecier pomidorowy
    • 3 ząbki czosnku
    • olej do smażenia
    • cukier,sól i pieprz
Przepis

Kapustę włożyć do garnka,zalać wodą i gotować pod pokrywką,podgotowane liście(gotują się średnio ok.7-10min. każda warstwa liści,czyli ok.4 szt.) odcinać nożem i układać na talerz,muszą być elastyczne,ale nie kruszyć się!Gdy wszystkie liście są wybrane,zciąć ,delikatnie,by nie uszkodzić liścia,ostrym nożem,z każdego twardą,grubą żyłkę.
Ryż ugotować na półtwardo,przestudzic,wymieszać z mielonym mięsem.Cebulę obrać,pokroić w kostkę,marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na średnich oczkach - włożyc wszystko na rozgrzaną patelnie,z odrobiną oleju i podsmażyć 10min.,włożyć do ryżu,doprawić sola i pieprzem do smaku,wszystko dokładnie wymieszać,by się połączyły składniki.

Parę liści włożyc do rynnika na dno,zostawić parę listków,też na góre - by się nie przepaliły gołąbki w czasie duszenia.Na każdy liść,od szerokiej strony,nakładać porcję farszu i zawijać,szczelnie,by nie było otworów,układać w ,wyłożonym lisćmi,rynniku,górę przykryć pozostałymi liśćmi.Gołąbki zalać 2 litrami wody,przykryć pokrywka i wstawić do nagrzanego na 200C piekarnika,dusic 35-50min,by były miękie.

Zagotować 1l wody,na patelni zeszklić cebulę z czosnkiem ,ostudzić i dodać przecier i pogotować 5min,doprawić solą i pieprzem - wyłączyć.Można go również zagęścić mąka pszenna rozpuszczoną w zimnej wodzie,wlać do gotującego sie sosu,pogotować 2min.

Gołąbki podawć polane sosem pomidorowym,mozna też z kechupem.Gotowe!

SMACZNEGO!!!

Przepis dodał użytkownik kika14

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3srblg
d3srblg
d3srblg
Więcej tematów
d3srblg

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj