Gołąbki w liściach winogron
- liście winogron
- mielone mięso,
- ryż,
- świeża i smażona siekana cebulka,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz
- 2 cytryny
- oliwa
Farsz przygotowujemy tak samo jak w przypadku tradycyjnych gołąbków - mielone mięso, ryż, świeża i smażona siekana cebulka, natka pietruszki, sól i pieprz. Farsz układamy na sparzonych liściach winogron (jeśli nie możemy dostać świeżych, kupmy w puszce czy słoiku) i zawijamy jak zwyczajne gołąbki. Układamy ciasno w rondlu, polewamy oliwą, sokiem z dwóch cytryn i wodą - płyn ma sięgać połowy wysokości gołąbków. Pieczemy w zamkniętym naczyniu przez ok. 30 - 40 minut w 200 stopniach. Oczywiście możemy je zjeść na gorąco, dobre są też wystudzone i skropione sokiem z cytryny.
Podziel się opinią
Komentarze