Gniazdko Wielkanocne
- 500 g ziemniaków
- 150 g piersi z kurczaka
- 150 g papryki czerwonej i żółtej
- 100 g cebuli
- śmietana albo majonez
- 9 małych jajek kurzych lub przepiórczych
- 1 Przyprawa do kurczaka złocista w torebce Kamis
- sól
- pieprz
- olej
Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, obsmażamy na oleju z przyprawą do kurczaka złocistą w torebce Kamis.
Cebulę kroimy w kostkę, zalewamy na 10 minut wrzątkiem, następnie przemywamy zimna wodą. Paprykę czyścimy i kroimy w kostkę.
Mieszamy pierś z cebulą i papryką, doprawiamy do smaku i dodajemy łyżkę śmietany lub majonezu.
Ziemniaki obieramy i kroimy w cieniutką słomkę. Obsmażamy w dużej ilości oleju do złocistego koloru i osuszamy papierowymi ręcznikami.
Jajka gotujemy i obieramy.
Sałatkę układamy na talerzu, przysypujemy ziemniakami i na środku kładziemy jajka. Jeśli mamy jaja kurze, to lepiej użyć jeden duży talerz, natomiast w przypadku jaj przepiórczych możemy podzielić sałatkę na 3 porcje.
Sałatka wygląda rewelacyjnie na wielkanocnym stole!
Przepis dodał użytkownik tatit
Podziel się opinią
Komentarze