GĘŚ PO POLSKU
- ? 1/2 gęsi
- ? włoszczyzna
- ? 1/2 cebuli
- ? 5 dag tłuszczu
- ? 5 dag mąki
- ? 1-2 żółtka
- ? sól, majeranek, gałka muszkatołowa
Mięso natrzeć solą, zalać wrzącą wodą i gotować na wolnym ogniu. Włoszczyznę i cebulę oczyścić, opłukać i włożyć do gotującej się gęsi, gdy będzie prawie miękka. Gotować do miękkości, wyparowując wywar do ok. 5 szklanek. Przyrządzić zasmażkę z mąki i tłuszczu, rozprowadzić przecedzonym wywarem i wlać do gęsi. Przyprawić do smaku solą i przyprawami. Gęś podzielić ma cztery części, włożyć do sosu, zagotować, a przed podaniem wymieszać z surowymi żółtkami. Podawać na półmisku obłożonym kaszą ugotowaną na sypko. Oddzielnie podać surówkę.
Przepis dodał użytkownik kuchcik1961
Podziel się opinią
Komentarze