Trwa ładowanie...
d2brv05
27 lutego 2009, 12:12

GĘŚ PO POLSKU

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d2brv05
Składniki
  • ? 1/2 gęsi
  • ? włoszczyzna
  • ? 1/2 cebuli
  • ? 5 dag tłuszczu
  • ? 5 dag mąki
  • ? 1-2 żółtka
  • ? sól, majeranek, gałka muszkatołowa
Przepis

Mięso natrzeć solą, zalać wrzącą wodą i gotować na wolnym ogniu. Włoszczyznę i cebulę oczyścić, opłukać i włożyć do gotującej się gęsi, gdy będzie prawie miękka. Gotować do miękkości, wyparowując wywar do ok. 5 szklanek. Przyrządzić zasmażkę z mąki i tłuszczu, rozprowadzić przecedzonym wywarem i wlać do gęsi. Przyprawić do smaku solą i przyprawami. Gęś podzielić ma cztery części, włożyć do sosu, zagotować, a przed podaniem wymieszać z surowymi żółtkami. Podawać na półmisku obłożonym kaszą ugotowaną na sypko. Oddzielnie podać surówkę.

Przepis dodał użytkownik kuchcik1961

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2brv05
d2brv05
d2brv05
Więcej tematów
d2brv05

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj