GĘŚ PIECZONA Z JABŁKAMI
- ? gęś
- ? 3/4 kg jabłek
- ? 2 łyżki tłuszczu
- ? majeranek
- ? sól
Oczyszczoną gęś na noc namoczyć w zimnej wodzie (gęś piecze się długo, musi nasiąknąć wodą, aby była soczysta). Po wyjęciu z wody obsuszyć ściereczką, nasolić i natrzeć majerankiem na zewnątrz i w środku. Jabłka pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Gęś nadziać jabłkami, resztę jabłek ułożyć dookoła gęsi, ułożyć w brytfance i podlać 3 kubkami wody. Brytfankę przykryć folią aluminiową. Piec 2 - 2,5 godziny. Po tym czasie odkryć i piec jeszcze 10 - 15 min w celu ładnego zrumienienia. Na godzinę przed końcem pieczenia gęsi można ją obłożyć ziemniakami pociętymi w ćwiartki, które upieką się w sosie od gęsi.
Przepis dodał użytkownik kuchcik1961
Podziel się opinią
Komentarze