GALARETKA Z JABŁEK I PIGW
- 350ml soku z jabłek (bez dodatku cukru)
- 500ml (1/2 l )soku z pigw (bez dodatku cukru)
- 150 g borówek
- 1 torebka (20 g ) Żelfixu
- 1250 g (1 1/4 kg ) cukru
- 1 torebki kwasku cytrynowego
Borówki przebrac , umyć,zważyć nastepnie z dodatkiem soków, żelfixu cukru i kwasku cytrynowego sporządzic galaretkę
(oczyszczone owoce bardzo drobno pokroic lub wycisnąć z nich sok z odważonej ilosci cukru odjąć 2 pełne łyszki ,wymieszć z zawartością torebki żelfixu i domieszć w garnku do masy owocowej (soku owocowego )Zawartość garnka przy nieustannym jej mieszaniu zagotować na śilnym ogniu. Z chwilą gdy zacznie mocno bulgotac dodac reszte cukru. Całość ponownie zagotować mieszjac. Konfiture ( drzem )przez 1 minute ,agalaretkę przez 0,5 minuty,( z zegarkiem w ręku )gotować stale mieszajac ,zdiąć z ognia .
Konfiturę (drzem galaretkę ) ew. odszumować .Przetworem natychmiast npełnić npo brzegi przygotowane słoiki, zamknąć wieczkami twistoff, od razu odwrucić do góry dnem i tak zostawić na około 5 minut.W trakcie stygnięcia galaretki słoik od czsu do czsu poruszać aby się borówki równomiernie rozmieściły.
Przepis dodał użytkownik mariapitala
Podziel się opinią
Komentarze