Francuskie koszyczki z budyniem i jabłkami
- Składniki:
- - budyń waniliowy - 1 op.
- - mleko - 300 ml
- - cukier puder - 2 łyżki
- - ciasto francuskie - 200 g
- - jabłko - 2 szt.
- - żółtko - 1 szt.
Budyń mieszamy z 2 łyżkami cukru pudru i 150 ml mleka.
Resztę mleka zagotowujemy
Wlewamy budyń i gotujemy ok. 2 minuty ciągle mieszając.
Studzimy.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy , podsypując mąką.
Kroimy na 12 prostokątów.
Ciastem wyklejamy foremki muffinkowe
( u mnie jak zawsze silikonowe ) , lekko dociskamy , nakłuwamy.
Każdą porcję przykrywamy pergaminem i obciążamy suszonym grochem.
Wkładamy do nagrzanego do 190 C piekarnika na ok. 8-10 minut.
Jabłka myjemy.
Kroimy na ćwiartki , a potem na plasterki.
Ciastka wyciągamy z piekarnika i usuwamy pergamin z grochem.
Napełniamy masą budyniową.
Na wierzch wkładamy plastry jabłek.
Ciasto smarujemy żółtkiem.
Ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut.
Pieczemy do uzyskania złotego koloru.
Wyciągamy i zajadamy!
Możemy dodatkowo pokropic miodem i oprószyc cukrem pudrem!
Przepis dodał użytkownik Ostra
Podziel się opinią
Komentarze