Fioletowe znaczy zdrowe
Udało się wyhodować bardzo zdrowe fioletowe pomidory bogate w znane ze swych właściwości antyutleniających antocyjaniny. Dokonali tego naukowcy z Wielkiej Brytanii, wszczepiając im geny kodujące barwniki kwiatów lwich paszczy. Odkrycie opisano na łamach pisma "Nature Biotechnology".
Udało się wyhodować bardzo zdrowe fioletowe pomidory bogate w znane ze swych właściwości antyutleniających antocyjaniny. Dokonali tego naukowcy z Wielkiej Brytanii, wszczepiając im geny kodujące barwniki kwiatów lwich paszczy. Odkrycie opisano na łamach pisma „Nature Biotechnology".
Antocyjaniny to naturalne barwniki występujące w szczególnie dużych ilościach w jagodach, żurawinach i w borówkach. Znane są ze swoich właściwości antynowotworowych, zabezpieczają przeciwko chorobom sercowo-naczyniowym i związanym z wiekiem.
Przeciwko zapaleniu, otyłości i cukrzycy
Ponadto zabezpieczają przed stanami zapalnymi, otyłością i cukrzycą oraz poprawiają ostrość widzenia. Od kilku lat naukowcy starali się podnieść poziom tych zdrowych substancji w zjadanych przez nas chętnie i często owocach i warzywach.
Pomidory same w sobie zawierają wysoki poziom antyutleniacza o nazwie likopen, zwłaszcza te przetworzone lub gotowane z dodatkiem oleju, który pomaga uwolnić ten związek z komórek. Z kolei flawonoidy są przeciwutleniaczami rozpuszczalnymi w wodzie. Obydwie grupy antyoksydantów są uważane za skuteczne w obronie organizmu przed chorobami.
W swojej najnowszej pracy Cathie Martin wraz z zespołem z John Innes Centre w Norwich przenieśli dwa geny odpowiedzialne za produkcję antocyjanin w kwiatach lwiej paszczy do owoców pomidorów. W wyniku tego zabiegu pomidory zgromadziły niespotykanie dotąd wysoki poziom tych substancji w skórce i miąższu owoców oraz zyskały intensywnie fioletowy kolor.
Lepsze niż czerwone
Następnym etapem badań była analiza wpływu fioletowych pomidorów na zdrowie. Naukowcy wybrali do tego celu specjalny szczep myszy o podwyższonym ryzyku zachorowania na raka.
Dietę zwierząt uzupełniono sproszkowanymi fioletowymi pomidorami bogatymi w antocyjaniny. Pokarm grupy kontrolnej suplementowano zwykłymi czerwonymi pomidorami (również sproszkowanymi).
Myszy, które jadły fioletowe pomidory, żyły znacznie dłużej, tak więc udało się potwierdzić korzystny wpływ fioletowych pomidorów na zdrowie.
- To pierwszy przykład jedzenia modyfikowanego genetycznie, które rzeczywiście może działać bardzo korzystnie na zdrowie konsumentów - podsumowują autorzy. - Następnym krokiem będzie teraz przeprowadzenie testów przedklinicznych oraz klinicznych z udziałem ochotników, w celu sprawdzenia czy można wspierać zdrowie przez tak łatwo dostępną żywność.
(PAP)