Filety rybne na kwaśno
- 1/2 kg filetów z dorsza lub morszczuka
- 2 i 1/2 szklanki oleju
- 2 białka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- Sos:
- 1 i 1/2 szklanki wywaru l
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki Vegety
- 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu (6%)
Rybę pokrajać w kostkę o wymiarach 3 x 1 1/2 cm. Wymieszać z przyprawami, wstawić do lodówki na 30 min. Olej wlać do rondla, mocno rozgrzać. Przed smażeniem ryby wymieszać sos, wlać do rondelka, mieszając doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień trzymać na bardzo małym ogniu lub na parze.do gorącego oleju włożyć połowę kostek rybnych, raz zamieszać, smażyć 45 sek, wybrać łyżką cedzakową, osączyć, włożyć do rondla z sosem przyprawowym. Smażyć pozostałą rybę, wyjąć, osączyć, dodać do rondla z sosem i pierwszą porcją smażonej ryby, ostrożnie wymieszać tak, aby sos pokrył każdy kawałek ryby. Podawać natychmiast.
Przepis dodał użytkownik suzume
Podziel się opinią
Komentarze