FETA ZAPIEKANA Z POMIDORAMI
- 1 op. fety dobrej jakości (oryginalna grecka-twarda, nie twarogowa)
- 2 pomidory
- 1 cebula biała czosnkowa
- oregano
- pieprz
- sól
- ew. czosnek w proszku lub całe ząbki
- oliwa z oliwek
- folia aluminiowa
Fetę ułożyć na uformowanej z folii podstawce. Folia musi być zawinięta tak, aby powstały szczelne, wysokie brzegi.
Pokroić pomidory i cebulę, ułożyć plastry na fecie. Posolić lekko, posypać pieprzem do smaku, dodać oregano. Można posypać czosnkiem lub ułożyć kilka obranych, całych ząbków. Skropić oliwą. Zawinąć całość, aby powstała szczelna sakiewka (złożyć brzegi i ścisnąć u góry). Piec w temp. 180°C, ok 35 ? 40 min. Smacznego!!!
Można wypróbować też wersję z pokrojoną zieloną i czerwoną papryką lub innymi warzywami. Danie jest b. syte!
Przepis dodał użytkownik aimee28
Podziel się opinią
Komentarze