Trwa ładowanie...
d12471t
26 maja 2008, 19:02

Faworki

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d12471t
Składniki
  • 20 dag mąki tortowej
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1/4 litra gęstej śmietany
  • 2 łyżki octu
  • 2-3 kostek smalcu
  • szczypta soli
Przepis

1. Żółtka i jajko zmieszać ze śmietaną i dodać szczyptę soli.
2. Powoli dosypywać mąki, a gdy zgęstnieje wyłożyć na stolnicę i wyrabiać.
3. Ciasto rozwałkować, pokroić na prostokąty o wymiarach około 3cmx8cm. W każdym prostokącie zrobić nacięcie o długości ok 1 cm i jeden z końców prostokąta przewinąć przez nacięcie.
4. Smalec roztopić w garnku. Faworki pic na małym ogniu w dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż się przyrumienią.
5. Po wystudzeniu porypać cukrem pudrem.

Przepis dodał użytkownik meg_f

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d12471t
d12471t
d12471t
Więcej tematów
d12471t

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj