Faworki
- 20 dag mąki tortowej
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 1/4 litra gęstej śmietany
- 2 łyżki octu
- 2-3 kostek smalcu
- szczypta soli
1. Żółtka i jajko zmieszać ze śmietaną i dodać szczyptę soli.
2. Powoli dosypywać mąki, a gdy zgęstnieje wyłożyć na stolnicę i wyrabiać.
3. Ciasto rozwałkować, pokroić na prostokąty o wymiarach około 3cmx8cm. W każdym prostokącie zrobić nacięcie o długości ok 1 cm i jeden z końców prostokąta przewinąć przez nacięcie.
4. Smalec roztopić w garnku. Faworki pic na małym ogniu w dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż się przyrumienią.
5. Po wystudzeniu porypać cukrem pudrem.
Przepis dodał użytkownik meg_f
Podziel się opinią
Komentarze