Faszerowane pieczone skrzydełka
- 18 skrzydełek z kurczaka
- 1 puszka (220g) fasolki czerwonej konserwowej
- 1 puszka (240g) groszku konserwowego
- 1 średnia cebula
- 1 papryka świeża (kolor dowolny)
- 1/2 pęczka koperku lup zielonej pietruszki
- 50g. masła dobrej jakości
- 4 duże filety z kurczaka
- 50g. gęstej śmietany
- sól,pieprz,papryka słodka i ostra
Skrzydełka płuczemy pod bieżącą zimną wodą.Cienkim,ostrym nożem luzujemy z dwóch pierwszych kości .Ostrożnie aby nie przekłuć skóry ( to najtrudniejsza i pracochłonna czynność ).
Filety mielimy w maszynce do mielenia mięsa ( średnie oczka ).Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle,studzimy.Fasolkę,groszek odcedzamy,koperek siekamy,czosnek przeciskamy przez praskę,wlewamy śmietanę.Wszystko razem mieszamy w misce,doprawiamy do smaku.Faszerujemy skrzydełka ( najprościej za pomocą rękawa cukierniczego ). Skrzydełka kładziemy na blachę wysmarowaną masłem.Posypujemy delikatnie paprykami i solą.Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170C ok.50 minut,obracając i podlewając wytworzonym sosem.Skrzydełka porcjujemy na talerzach.Podajemy z tłuczonymi ziemniakami i surówkami.SMACZNEGO. Skrzydełka można również grillować.Są pracochłonne,ale tego warte.Polecam.
Przepis dodał użytkownik buciol78
Podziel się opinią
Komentarze