Fale Dunaju
- budyń śmietankowy - 1 opakowanie
- cukier - 1 szklanka
- cukier waniliowy - 1 torebka
- jabłka - 2-3 szt
- jajka - 5 szt
- kakao - 2 łyżki
- kwaśna śmietana - 3 łyżki
- margaryna - 1 kostka
- masło - 1 kostka
- mąka - 30 dag
- mleko - 1/2 L
- polewa czekoladowa - 1 do dekoracji
- proszek do pieczenia - 1-2 łyżeczki
- wódka - 1 odrobina
- żółtko - 1 szt
Margarynę ucieramy z cukrem zwykłym (zostawiając 2 łyżeczki) i cukrem waniliowym dodając po 1 żółtku.
Gdy jest utarte na jednolitą masę powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ubijamy białka. Do ciasta dodajemy 3 łyżki śmietany, wymieszać i powoli połączyć z pianą. Wymieszać.
Połowę ciasta wylać na brytfannę, na ciasto ułożyć pokrojone w plasterki jabłka.
Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao, mieszamy, rozprowadzamy na jabłkach.
Po upieczeniu ciasta zdrapujemy skórkę.
Masa budyniowa:
1/2 litra mleka zagotować z 2 kopiatymi łyżkami cukru. Z tej porcji mleka odlać trochę do garnuszka - przed zagotowaniem i dodać 1 żółtko, cały budyń śmietankowy i 1 łyżkę mąki. Do gotującego się mleka wlać zawartość garnuszka, mieszać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.
Utrzeć kostkę masła i powoli łączyć z budyniem. Mieszać na jednolitą masę. Dodać wódki.
Masę rozprowadzić na cieście. Gdy stwardnie polać polewą czekoladową.
Przepis dodał użytkownik baby121989
Podziel się opinią
Komentarze