Fala dunaju
- CIASTO
- 1 kostka masła roślinnego
- 6 jaj
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- olejek rumowy
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- owoce świeże lub z kompotu
- KREM
- 1 margaryna
- 1/2 litra mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- POLEWA
- 1/2 margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
Przepis na ciasto: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając po jednym żółtku, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto podzielić na 2 części.
Jedną część wyłożyć na blachę, a do drugiej dodać kakao i wodę. Utrzeć. Do ciasta (jasnego i ciemnego) można dodać olejek rumowy - według smaku. Na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne, a na sam wierzch rozłożyć owoce. Piec 45 minut.
Przepis na krem: Z mleka, cukru, cukru waniliowego i mąki ziemniaczanej i pszennej ugotować budyń. Ostudzony dodawać stopniowo do utartej margaryny.
Przepis na polewę: Wszystkie składniki rozpuścić w garnku. Ostudzić.
Przekładanie ciasta: Ciasto - krem - polewa.
Przepis dodał użytkownik Tysia
Podziel się opinią
Komentarze