DZIK W KAPUŚCIE
- MIĘSO Z DZIKA (JA UŻYŁAM KARKÓWKĘ I SCHAB)
- KAPUSTA KISZONA
- ZIEMNIAKI W MUNDURKACH
- MARYNATA:
- SÓL CZOSNKOWA
- JAŁOWIEC
- MAJERANEK
- PRZYPRAWA TYPU ŚWIEŻONKA
- CZERWONA PAPRYKA
- PIEPRZ CZARNY
- PIEPRZ ZIOŁOWY
- LIŚĆ LAUROWY
- ZIELE ANGIELSKIE
- SUSZONE GRZYBY
- DO KAPUSTY:
- BOCZEK
- CEBULA
- LIŚĆ LAUROWY
- ZIELE ANGIELSKIE
- PIEPRZ
- SÓL
- MAGA
- GRZYBKI SUSZONE
- DODATKOWO:
- CZERWONE WINO
MIĘSO ZAMARYNOWAĆ W PRZYPRAWACH I ODSTAWIĆ NA DWA DNI W CHŁODNE MIEJSCE.
KAPUSTA:
KAPUSTĘ OBGOTOWAĆ. W RONDLU NA ROZGRZANYM SMALCU PODSMAŻYĆ POSIEKANĄ ŚREDNIEJ WIELKOŚCI CEBULĘ I BOCZEK. DODAĆ DO TEGO KAPUSTĘ.
DOPRAWIĆ SOLĄ I PIEPRZEM, MAGĄ. WRZUCIĆ LISTKA LAUROWEGO, ZIELE ANGIELSKIE, PIEPRZ W ZIARKACH I GRZYBKI. DUSIĆ NA WOLNYM OGNIU DO MIĘKOŚCI. NAJLEPIEJ SMAKUJE ODGRZEWANA PRZEZ DWA DNI.
DZIK:
WCZEŚNIEJ ZAMARYNOWANEGO DZIKA (NAJLEPIEJ W POSTACI BITEK, PLASTRÓW MIĘSA) OBSMAŻAMY NA MAŚLE KLAROWANYM. PRZEKŁADAMY DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO, PODLEWAMY CZERWONYM WINEM I PIECZEMY PRZEZ OK 2 GODZ. W TEM 180 ST.
ZIEMNIAKI W MUNDURKACH GOTUJEMY, PO LEKKIM WYSTUDZENIU KROIMY W ÓSEMKI I ZAPIEKAMY W PIEKARNIKU Z DODATKIEM PRZYPRAWY DO ZIEMNIAKÓW.
MIĘSO Z DZIKA PODAJEMY Z WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWANĄ KAPUSTĄ I ZIEMNIAKAMI.
BARDZO DOBRZE SMAKUJE RÓWNIEŻ NA ZIMNO PODAWANE Z SOSEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM.
PRZYGOTOWANIE SOSU:
0,5 L BULIONU
1/4 SZKL. DOBREJ MUSZTARDY
1/4 SZKL. MIODU
2 ŁYŻKI MĄKI
2 ŁYŻKI MASLA
BULION ZAGOTOWUJEMY, DODAJEMY MIÓD I MUSZTARDĘ, DALEJ RAZEM GOTUJEMY.
Z MĄKI I MASŁA ROBIMY ZASMAŻKĘ I WLEWAMY DO SOSU. CAŁOŚĆ PRZEZ CHWILKĘ GOTOWAĆ. DOPRAWIĆ DO SMAKU PIEPRZEM I SOLĄ.
SMACZNEGO !!!
Przepis dodał użytkownik otylia-sieczka
Podziel się opinią
Komentarze