Trwa ładowanie...
d1o4if5
7 czerwca 2008, 09:52

Duszone z sosem grzybowym

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d1o4if5
Składniki
  • sól
  • pieprz
  • pieczarki 2 garście
  • sos grzybowy w proszku
  • kotlety 2 szt.
Przepis

Znam dwie takie osoby, które nie uznają innych przypraw w potrawach poza pieprzem i solą. Oczywiście same nie gotują, bo jak mogłoby być inaczej. Jednakże mam mieszane uczucia jeśli chodzi o wykazywanie nietolerancji w stosunku do wszelakich ziół i takich osób nie mogę bezwzględnie przekreślać jako swoich gości. Początkowo tak było, mówiłam: nie to nie. Uznawałam takie gusta jako przejaw całkowitego braku smaku i było mi żal tego ich życia w ubóstwie kulinarnym. Miałam nawet nadzieję, że może się któregoś dnia nawrócą i zrozumieją swój błąd. W końcu zdałam sobie sprawę, że to jest tak, jakby namawiać mnicha do zejścia z drogi celibatu, wiary i medytacji. Nie można uszczęśliwiać ludzi na siłę. Może oni dostrzegają w tym układzie, w jakim są, w tej prostocie rzeczy, aspekty których my nie widzimy i nie doświadczamy na codzień, przyzwyczajeniami do nieustannego rozmachu. Może rzeczywiście powinniśmy na chwilę zwolnić tempa i spróbować potraw w ich czystej formie. Może nie warto zakłócać wyrazistości smaku
mięsiwa w połączeniu z ostrym aromatem grzybowym. Niech żyje czysta forma: mięso + pieczarki + sos + sól + pieprz. Potrawę tę dedykuję Łukaszowi i Cycowi.

na dwie osoby:

- dwa kotlety mogą być wołowe, mogą być wieprzowe z dowolnej części ciała - ja wzięłam karkówkę, czasami biorę łopatkę,
- dwie garście pieczarek
- sól + pieprz
- sos grzybowy w proszku lub po prostu mąka do zagęszczenia

1. Kotlety solimy i oprószamy pieprzem, wkałdamy na rozgrzany olej na patelni.

2. Obsmażamy z obu stron na złoty kolor i póżniej już tylko dolewamy nieco wody i dusimy pod przykryciem. Jak woda odparuje, dolewamy znowu - aż miesiwo będzie miękie i kruche. Niektórzy stosują do tego bulion, inni wino czerwone. Ja wybieram po prostu wodę.

3. Proces ten trwa tak mniej więcej dwa odcinnki "Mody na sukces" - trzeba co jakiś czas zwlec się z fotela i dolać wodę. Jak już mięso będzie takie, jak wspomniano w powyższym punkcie i woda po raz ostatni odparuje, wrzucamy pokrojone w dowolny sposób pieczarki i smażymy akdługo, jak nam to odpowiada - zazwyczaj wystarczy kilka minut, kiedy to i z pieczarek woda odparuje i same trochę się podpieką.

4. Na sam koniec robimy sos: wlewamy rozrobiony z wodą sos z paczki lub dolewamy wody i zagęszczamy roztworem mąki (1 łyżka mąki). Już.

Przepis dodał użytkownik ola2620

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1o4if5
d1o4if5
d1o4if5
Więcej tematów
d1o4if5

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj