Drożdżówki z truskawkami i malinowym budyniem
- Składniki :
- ( 8 szt )
- Ciasto:
- - mąka pszenna - 250 g
- - drożdże świeże - 13 g
- - ciepłe mleko - 125 ml
- - cukier puder - 40 g
- - miękke masło - 30 g
- - sól - 1 szczypta
- - rozbełtane jajka - 2 szt
- Nadzienie :
- - truskawki - ok. 200 g
- - budyń malinowy - 1 op
- - mleko - 400 ml
- - cukier - 40 g
- Kruszonka:
- - mąka - 50 g
- - masło - 50 g
- - cukier puder - 30 g
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
Mąkę mieszamy z drożdżami i pozostałymi sypkimi składnikami.
Dodajemy miękkie masło, roztrzepane jajka i ciepłe mleko.
Mieszamy łyżką środek zgarniając mąkę z brzegów miski.
Wyrabiamy miękkie i gładkie ciasto , do momentu aż samo zacznie odklejać się od rąk.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte dzielimy na 8 części.
Każdą częśc rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1cm.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Nadzienie:
Truskawki oczyszczamy , a następnie kroimy na 4.
Posypujemy odrobiną cukru.
Budyń mieszamy ze 100 ml mleka.
Resztę mleka zagotowujmy z cukrem.
Wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy ciągle mieszając.
Studzimy.
Kruszonka:
Wszystkie składniki rozgniatamy dłońmi aż powstanie kruszonka.
Całośc :
Na każdy drożdżowy placuszek układamy porcję truskawek , przykrywamy porcją budyniu.
Zamykamy 2 przeciwległe boki do środka , a następnie w pozostałe.
Tworzymy " pakunek "
Ciasto delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Posypujemy obficie kruszonką.
Wkładamy do gorącego ( 180C ) piekarnika na ok. 20 minut.
Przepis dodał użytkownik Ostra
Podziel się opinią
Komentarze