Trwa ładowanie...
d2tmvbj
21-02-2012 15:00

Drożdżówki z serem

Przepis
4.0
(6 głosów)
Oceń:
d2tmvbj
Składniki
  • - 3 szklanki mąki pszennej
  • - 1 szklanka mleka
  • - 2,5 dag drożdży
  • - 1 jajo
  • - 4 łyżki cukru
  • - pół kostki masła, roztopionego.
      • Nadzienie:
    • - 40 dag zmielonego sera
  • -1/2 szklanki cukru
  • - kilka kropel zapachu waniliowego
  • - 2 żółtka
  • - 1/4 kostki miękkiego masła
Przepis

Robimy zaczyn z ciepłego mleka, drożdży i łyżki cukru.
Pozostałe składniki bez masła wsypujemy do miski bądź malaksera. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, zagniatamy, aż ciasto będzie odstawać od ręki. Na końcu dodajemy masło. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Wszystko razem ucieramy, najlepiej mikserem

Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Wykrawamy koła, np. filiżanką. Na środku każdego robimy wgłębienie, nakładamy łyżką ser.
Układamy drożdżówki na wyłożonej papierem blasze, czekamy 20 min, aż podrosną. Wstawiamy do nagrzanego do 180st piekarnika na ok. 20 min.

Przepis dodał użytkownik Ewa_Schmidt

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2tmvbj
d2tmvbj
d2tmvbj
Więcej tematów
d2tmvbj