Drożdżówki z serem
- - 3 szklanki mąki pszennej
- - 1 szklanka mleka
- - 2,5 dag drożdży
- - 1 jajo
- - 4 łyżki cukru
- - pół kostki masła, roztopionego.
- Nadzienie:
- - 40 dag zmielonego sera
- -1/2 szklanki cukru
- - kilka kropel zapachu waniliowego
- - 2 żółtka
- - 1/4 kostki miękkiego masła
Robimy zaczyn z ciepłego mleka, drożdży i łyżki cukru.
Pozostałe składniki bez masła wsypujemy do miski bądź malaksera. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, zagniatamy, aż ciasto będzie odstawać od ręki. Na końcu dodajemy masło. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Wszystko razem ucieramy, najlepiej mikserem
Ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Wykrawamy koła, np. filiżanką. Na środku każdego robimy wgłębienie, nakładamy łyżką ser.
Układamy drożdżówki na wyłożonej papierem blasze, czekamy 20 min, aż podrosną. Wstawiamy do nagrzanego do 180st piekarnika na ok. 20 min.
Przepis dodał użytkownik Ewa_Schmidt
Podziel się opinią
Komentarze