Koreańska wersja "light"
Ze względu na warunki sanitarne towarzyszące domowej produkcji gadzich alkoholi, do Europy nie wolno sprowadzać większości z tych produktów. W sklepie możemy kupić koreańską żmijówkę "sodżu". Przyrządza się ją podobnie jak wytwory lokalnych przydomowych gorzelni: wąż jest zabijany, patroszony i wpychany do przygotowanego słoja lub butli, zalewany mocnym ryżowym alkoholem, a następnie pozostawiony do fermentacji na minimum trzy miesiące (wielu smakoszy uważa, że im dłuższy czas leżakowania, tym trunek lepszy i bardziej wartościowy). Główna różnica polega na tym, że technologia produkcji "sodżu" znajduje się pod kontrolą, wiadomo więc, że trunek - jakkolwiek może wywołać nieprzyjemne sensacje u co wrażliwszych konsumentów - jest bezpieczny dla zdrowia.
Polecamy również:
Najdziwniejsze restauracje w Europie Najdziwniejsze restauracje w Europie