Dorsz zapiekany w jarzynach
- Składniki :
- - filet z ryby - 2 szt.
- - marchew - 4 szt.
- - pietruszka - 2 szt.
- - seler - 1 szt.
- - cebula - 1 szt.
- - szczypiorek - pęczek
- - olej do smażenia - 5 łyżek
- - sól
- - pieprz
- e. przyprawa do ryb
Sposób przyrządzenia:
Rozgrzewamy piekarnik do ok. 180C.
Przygotowujemy filet z ryby
( czyścimy , skrapiamy sokiem z cytryny , doprawiamy solą , pieprzem + ew. przyprawą do ryb ? ja to robię! ).
Marchew , pietruszkę i seler ścieramy na tarce
( na grubych oczkach ).
Cebulę i szczypiorek kroimy z drobną kosteczkę.
Rybę zawijamy z folię aluminiową i wkładamy do gorącego piekarnika na ok. 10min.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy przygotowane wcześniej warzywa
( przez kilka minut ).
Wyciągamy rybę , odwijamy i układamy na niej warstwę podsmażonych warzyw.
Zawijamy i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 5-7 minut.
Przepis dodał użytkownik Ostra
Podziel się opinią
Komentarze