Dorada po tajsku
- # 2 dorady
- # nieduży kawałek korzenia imbiru
- # 2 cebule
- # 1 cytryna
- # 1 łyżka chińskiego octu ryżowego
- # 1 łyżka sosu rybnego
- # 2 łyżki łagodnego sosu chilli lub dwie papryczki chilli
- # 4 ząbki czosnku
- # pęczek kolendry (jeśli znajdziecie tajską to świetnie, ale może być normalna)
- # sól i pieprz do smaku
1. Rozkrój brzuch ryby i usuń wnętrzności i błonki. Wyrwij skrzela i opłucz całość pod strumieniem wody. Odetnij płetwy, ogon i oskrob z łusek.
2. Przygotuj marynatę: pokrój cebulę w cienkie piórka; imbir oskrob ze skórki i zetrzyj na małej tarce tak, żeby uzyskać dwie łyżeczki imbirowych wiórków; posiekaj kolendrę i czosnek.
3. Składniki marynaty zalej sosem chilli, sosem rybnym, octem ryżowym i sokiem z 1 cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Natnij skórę ryby kilka razy po obu stronach, żeby mięso podczas pieczenia lepiej przesiąkło smakiem marynaty.
5. Posól rybę i posyp świeżo zmielonym pieprzem.
6. Z folii aluminiowej zrób dwie kieszonki. (Kieszonki robi się tak: oderwij ok. 60 cm folii z rolki i złóż na połowę. Zawiń brzegi, tworząc aluminiową torebkę.)
7. Nafaszeruj rybę marynatą i włóż ją do kieszonki. Dodaj pozostałą część marynaty do środka i zamknij kieszeń, zawijając folię.
8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni C przez 25-30 min.
Przepis dodał użytkownik siwa
Podziel się opinią
Komentarze