Chlebek z makiem
Składniki: 3 szklanki mąki, 1 i 1/2 szklanki wody, 10 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1/3 łyżeczki płatków chilli, 2 łyżeczki suszonego oregano, mak do posypania chleba.
*Przygotowanie: *w misce mieszamy mąkę, sól i przyprawy. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do mąki. Mieszamy masę dokładnie. Miskę szczelnie zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ciepłego miejsca na noc. Następnego dnia ściągamy folię spożywczą i mieszamy energicznie łyżką masę chlebową. Przekładamy masę do na prostokątną formę do pieczenia (aby chleb miał ładny kształt, można również przełożyć go do tortownicy). Posypujemy chleb makiem. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 200-220 stopni C.