Dietetyczne stereotypy - warto znać prawdę
Stereotyp to utrwalone w świadomości, często powtarzane, lecz uproszczone przekonanie. Posługujemy się nimi na co dzień, bo ułatwiają nam funkcjonowanie, są naszą myślową "drogą na skróty" w wielu dziedzinach życia, w tym także w sferze odżywiania. Niestety ich cechą charakterystyczną jest to, że niekoniecznie muszą być one prawdziwe.
Stereotyp to utrwalone w świadomości, często powtarzane, lecz uproszczone przekonanie. Posługujemy się nimi na co dzień, bo ułatwiają nam funkcjonowanie, są naszą myślową „drogą na skróty" w wielu dziedzinach życia, w tym także w sferze odżywiania. Niestety ich cechą charakterystyczną jest to, że niekoniecznie muszą być one prawdziwe.
Zatem dla własnego dobra lepiej czasem poszukać wiedzy obiektywnej na tematy, w których nie jesteśmy ekspertami. Może to nam pomóc uwolnić się od błędnych przekonań, które przecież mogą działać na naszą niekorzyść. Oto kilka przykładów.
Cukrzyca to efekt spożywania zbyt dużych ilości cukru
Na pewno nie. Najprościej rzecz ujmując bezpośrednią przyczyną cukrzycy jest brak insuliny, a nie nadmiar cukru. Owszem diabetycy powinni ograniczyć spożycie słodkiego, a u osób zdrowych jego nadmiar może spowodować kłopoty zdrowotne.
Omijanie posiłków pomaga schudnąć
Efekty takie postępowania są niestety zupełnie przeciwne. Choć podobno najlepszą dietą jest ograniczenie jedzenia, to na pewno nie powinno to się odbywać na zasadzie pomijania np. śniadań. Skutkiem tego będzie jeszcze bardziej wzmożony apatyt i przy następnej okazji na pewno nadrobimy z nawiązką to co udało się zaoszczędzić, bo głód będzie już trudniej zaspokoić.
Konserwanty są bardzo szkodliwe
Z pewnością nie wszystkie. Choć panuje powszechne przekonanie, że każda chemia dodawana do żywności nam szkodzi, to nie powinniśmy generalizować. Istnieją środki konserwujące, które są bezpieczne (np. azotyny), a ich stosowanie chroni nas przed bakteriami występującymi naturalnie w żywności, których spożycie w efekcie mogłyby być o wiele groźniejsze dla naszego zdrowia. Owszem powinniśmy w miarę możliwości unikać pewnych syntetycznych barwników czy innych sztucznych dodatków, ale należy popadać skrajności.
Margaryna lepsza niż masło
Jeszcze jakiś czas temu pogląd ten był często powtarzany. Wówczas wiele osób sięgało po „miksy" do smarowania pieczywa, bo w porównaniu z masłem miały same zalety - wygodne opakowanie, łatwość smarowania i dobrą cenę. Dziś już wiemy, że jest dokładnie odwrotnie. Margaryna zawiera szkodliwe tłuszcze „trans", które mogą podnieść poziom złego cholesterolu we krwi, co może spowodować problemy z sercem. „Niedoskonałe" masło jest naturalne i dlatego zdrowsze, choć nie powinno być spożywane w zbyt dużych ilościach.
Polecamy również:
Dieta wegetariańska = dieta odchudzająca
Absolutnie nie. Wiele produktów, które pojawiają się w tym rodzaju diety jak sery, orzechy i potrawy mączne są dość kaloryczne i zawierają sporo tłuszczu. Krótko mówiąc zarówno dania wegetariańskie, jak również nie-wegetariańskiej mogą być tuczące, jeżeli spożycie kalorii nie jest zrównoważone i rozsądne.
Nie jedz lodów, bo zachorujesz na gardło
Nonsens. Lekarze na całym świecie zgadzają się, że ból gardła i przeziębienie to skutek działalności bakterii i wirusów, a nie picia zimnych napojów czy jedzenia lodów. Dlatego jeśli masz ochotę w środku zimy na porcję lodów czy schłodzony napój w upalny dzień z pewnością nie musisz martwić się o swoje gardło.
Dania typu „fast food" to trucizna
Wystarczy, że zastosujemy się do najbardziej uniwersalnej zasady „wszystko z umiarem", a nie stanie się nam żadna krzywda. Przecież w barach nikt nie dodaje do pizzy czy kebabu jakichś podejrzanych substancji, więc jeśli czasem przyjdzie nam ochota na zapiekankę czy hot-doga, to taka mała przyjemność nie pociąga za sobą poważniejszych konsekwencji, pod warunkiem, że pozwalamy sobie na nią sporadycznie.
Sól podnosi ciśnienie krwi
Badania naukowe udowodniły, że nie ma powodu by osoby z prawidłowym ciśnieniem tętniczym ograniczały spożycie soli. Jeśli jednak już masz wysokie ciśnienie krwi, możesz stać się wrażliwy na sól. W takim przypadku należy zmniejszyć spożycie soli lub zwiększyć spożycie potasu, ponieważ bilans tych składników jest z tego punktu widzenia bardzo istotny. Ostatecznie, jedzenie większej ilości potasu ma prawdopodobnie większe znaczenie niż zmniejszenie spożycia soli. Pokarmy bogate w potas to szpinak, brokuły, banany czy ziemniaki.
Kawa szkodzi
Coraz więcej badań dowodzi, że jest inaczej. Pita w umiarkowanych ilościach może mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie, chroniąc przed pewnymi dolegliwościami. Nie można umieścić jej jednak na jednej półce ze zdrową żywnością typu warzywa czy produkty pełnoziarniste. Pozostaje jeszcze kwestia czy lepiej pić rozpuszczalną czy naturalną? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Jak dotąd nie ustalono, która może mieć bardziej negatywny wpływ na nasze zdrowie. Za tym, że naturalna jest lepsza przemawia fakt, że jest...naturalna. Ważne w tym wypadku jest także i to w jaki sposób ją przyrządzamy. Wersja instant zawiera natomiast mniej kofeiny, ale jest bardziej przetworzona, więc do końca nie wiemy co zawiera produkt końcowy.
ad
fot. George Doyle/Stockbyte/Thinkstock