Deser w pomarańczy
- 3 pomarańcze
- 3 słodkie, dojrzałe gruszki
- 2 łyżeczki cukru
- 6 łyżeczek cukru pudru
- 10 dkg migdałów
- 1,3 szklanki śmietany kremowej
Pomarańcze dokładnie umyć, osuszyć, przekroić na połówki lub odciąć 1/3 owocu, łyżeczką wydrążyć miąższ. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki lub ósemki, usunąć gniazda nasienne. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać cukier i odrobinę kwasku cytrynowego, gotować 15 minut, odcedzić schłodzić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, pokroić grubo i zrumienić lekko na suchej patelni. Śmietanę lekko ubić, dodać cukier puder i migdały. Wydrążone połówki pomarańczy napełniać rozdrobnionymi gruszkami, obranymi z błon cząstkami pomarańczy i całość zwieńczyć śmietaną z dodatkami. Przed podaniem schłodzić.
Przepis dodał użytkownik grazynka604
Podziel się opinią
Komentarze