Deser czekoladowo-jagodowy
- Na 6 sztuk
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 100 g śmietany kremówki
- 4 jajka
- 4 żółtka
- 120 g cukru
- 150 g jagód
- 4 czubate łyżki mąki (ok. 4 oz., 120 g)
- Szczypta soli
Włączyłam piekarnik na temperaturę 180 st na termoobiegu. Czekoladę wraz ze śmietaną i masłem rozpuściłam w kąpieli wodnej. Bardzo się przydała pomoc Krzyśka, który zastąpił mnie przy mieszaniu. Jajka, żółtka i cukier ubiłam razem w misce, dodałam sól, i mąkę, wymieszałam lekko, po czym zaczęłam powoli wlewać rozpuszczoną czekoladę. Krzysiek w tym czasie nasmarował foremki masłem. Do masy dorzuciłam jagody, lekko pomieszałam i napełniłam foremki. Wstawiłam do pieca na 15 min.
Przepis dodał użytkownik ola2620
Podziel się opinią
Komentarze