Czym zastąpić masło i margarynę?
Czy zwykłe masło (do smarowania kanapek) jak i margaryna zawierają tłuszcze trans? Jeżeli tak, to czym je zastąpić w kanapkach z pieczywem pszennym pełnoziarnistym?
Spór pomiędzy masłem a margaryną trwa od dziesiątek lat. Wiele autorytetów zajmujących się tematyką prawidłowego odżywiania ma w tej kwestii odmienne zdanie. W miarę postępu rozwoju technologii żywności i żywienia zmienia się nie tylko skład żywności, ale także sposób jej wytwarzania.
Według zapewnień producentów, nowoczesna produkcja margaryn nie polega już na procesie uwodornienia olejów roślinnych, a współczesne wysokogatunkowe margaryny nie zawierają już izomerów trans. Masło jest produktem naturalnym, zalecanym dzieciom, kobietom w ciąży i okresie karmienia piersią ale jako tłuszcz pochodzenia zwierzęcego zawiera cholesterol. Zamiast wybierać mniejsze zło proponuję inne rozwiązanie sytuacji.
Jeżeli lubi Pan smarować pieczywo, proponuję zastąpić masło i margarynę serkiem jogurtowym lub twarogowym z dodatkiem świeżych lub suszonych ziół. Warto także samodzielnie przygotować pasty warzywne np. z ciecierzycy, soczewicy lub rybne np. z łososia lub makreli. W ten sposób wzbogaci Pan swoją dietę w cenne substancje odżywcze o niepodważalnych przez lata, dobroczynnych właściwościach.