Czerwona kapusta z jabłkiem i kiszonym ogórkiem
- główka czerwonej kapusty
- 1 duże jabłko lub 2 mniejsze
- 2 kiszone ogórki
- 1 mała cebula
- sól do smaku
- cukier do smaku
- ocet
Kapustę szatkujemy, wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 5-10 minut. Następnie kapustę odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia.
W międzyczasie obieramy jabłko, kroimy w małą kostkę. Kiszone ogórki również szatkujemy w kosteczkę. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Do wystudzonej kapusty dodajemy pokrojone jabłko, ogórki i cebulkę. Zakwaszamy odrobiną octu. Doprawiamy cukrem do smaku. Dokładnie mieszamy, do połączenia się składników. Odstawiamy całość na pół godziny.
Cebulę, jabłko i ogórki można pokroić za pomocą blendera.
Przepis dodał użytkownik ilka_86
Podziel się opinią
Komentarze