Czekoladowe tarteletki
- Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej, 3/4 kost. margaryny, jajko, łyżeczka kakao, 1/2 szkl. cukru pudru.
- Krem: szkl. mleka, cukier waniliowy, 5 łyżek cukru pudru, tabliczka mlecznej czekolady, łyżka mąki ziemniaczanej, 2 żółtka.
1. Ze składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godz. do lodówki. Następnie ciastem wypełnić natłuszczone foremki na babeczki lub takie do tarteletek o śr. 12cm. Ponakłuwać widelcem. Piec ok. 10 min w temp. 180st.
2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i mąką. Mleko zagotować, dodać startą na drobnych oczkach czekoladę. Następnie dodać utarte żółtka, gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż krem zgęstnieje. Nałożyć do podpieczonych tarteletek i piec jeszcze ok. 10 min w temp. 180st.
Przepis dodał użytkownik czekoladka_m
Podziel się opinią
Komentarze