Czekoladowe ciasto szyfonowe na Walentynki
- Spód: 20 dag margaryny, 20 dag herbatników.
- Nadzienie: 225 g mlecznej czekolady, 225 ml mleka, 2 jajka, 10 dag cukru, łyżeczka olejku waniliowego, 200 ml śmietanki 30%.
1. Herbatniki przełożyć do foliowej torebki, szczelnie zawinąć i rozwałkować wałkiem, aż ciastka całkowicie się rozkruszą lub zblendować. Wymieszać ze stopioną margaryną. Wyłożyć na dno formy do tarty o śr. 23 cm.
2. Mleko przelać do garnka, dodać żelatynę, rozmieszać i odstawić na 2 min. Następnie, postawić na ogniu i rozpuścić. Dodać połowę cukru, żółtka oraz połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać aż wszystko całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać olejek waniliowy, wstawić na niecałą godz. do lodówki. Kremówkę ubić, odłożyć 3 łyżki do dekoracji, resztę dodać do masy czekoladowej. W osobnej misce ubić białka z cukrem na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z masą czekoladową. Nadzienie przełożyć na gotowy spód i schładzać ok. 2-3 godz. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.
Przepis dodał użytkownik czekoladka_m
Podziel się opinią
Komentarze