czekoladowe cappuccino
- Ciasto: Krem I:
- 5 szt. jaja 150 g mascarpone
- 125 g cukier 250 ml śm. kremówka
- 180 g mąka psz. 100 g czekolada biała
- 35 g kakao 50 g czekolada gorzka
- 1/2 łyżeczki pr. do pieczenia 50 g cukier puder
- 1 szt. cukier waniliowy
- 10 g żelatyna
- wiśnie w spirytusie
- Krem cappuccino:
- 200g masło
- 80g cukier puder
- 1 szt. żółtko
- 30 g cappuccino
- 15 g kawa Nescafe
- 25 ml spirytus
- Poncz: syrop z wiśni w spirytusie
Ciasto - Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno dodając cukier następnie żółtka. Dodać przesianą mąkę pszenną ,kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. piec w temp. 180 stopni około 25 minut. Po wystudzeniu podzielić blat na dwie części.
Krem I ? Ser, cukier puder i cukier waniliowy zmiksować i połączyć z ubitą śmietana kremówką. Do masy dodać wcześniej rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę oraz żelatynę.
Krem cappuccino - Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem na pulchną i puszystą masę. Dodać zaparzony wcześniej i wystudzony napar z kawy rozpuszczalnej i cappuccino oraz spirytus.
Przekładanie ? Blaty kakaowe naponczować syropem z wiśni. Przełożyć kremem I, na wierzch wyłożyć wiśnie i przykryć drugim blatem. Krem cappuccino wyłożyć na wierzch ciasta ? polać go rozpuszczoną i wystudzoną czekoladą białą i gorzką ? udekorować wg uznania. Schłodzić, kroić kształcie trójkątów lub kwadratów.
Przepis dodał użytkownik gaga730727
Podziel się opinią
Komentarze