Domowa uprawa
Jeśli nie mamy zaufania do botwiny kupowanej w sklepie czy na targu, możemy ją wyhodować w domu. Mikro-zielenina to jeden z najmodniejszych trendów żywieniowych ostatnich lat. Młodymi roślinkami zajadają się wegetarianie, a słynni kucharze chętnie ozdabiają nimi serwowane w swoich restauracjach potrawy.
Wystarczy w skrzynce balkonowej, doniczce lub innym pojemniku umieścić trochę dobrej ziemi, rozsypać na niej nasiona i przysypać kolejną, cienką. Naszą uprawę ustawiamy w nasłonecznionym miejscu, nie zapominając o regularnym podlewaniu. Gdy roślinki wykiełkują czekamy ok. dwóch tygodni, a późnej ścinamy je i konsumujemy.
Listki botwinki choć mają niewielkie rozmiary, potrafią zaskoczyć intensywnością smaku. Dlatego są bardzo dobrym dodatkiem do sałatek, kanapek czy omletów. Mogą stać się także atrakcyjną ozdobą dań z makaronu czy pizzy. Mikro-zielenina powinna być jednak spożywana na surowo, ponieważ obróbka termiczna niszczy wiele cennych składników.