Cytrynowe trufelki z białej czekolady
- Składniki na 25 sztuk:
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka pełnego mleka w proszku
- 200 g białej czekolady
- skórka otarta z 2 cytryn
- świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
- Do dekoracji
- 150 g dowolnej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej lub cukru pudru
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Cytryny sparzyć, otrzeć z nich skórkę, z jednej wycisnąć sok. Serek mascarpone, mleko w proszku i roztopioną czekoladę zmiksować na puszystą, jednolitą masę. Powoli dolewać sok z cytryny, a potem skórkę z cytryn, cały czas miksując. Masę przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą, po czym chłodzić przez 2-3 godziny w lodówce. Kiedy zgęstnieje, formować z niej kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na talerzyku. Ponownie schłodzić, najlepiej przez całą noc. Trufle obtaczać w czekoladzie roztopionej w kąpieli wodnej lub w cukrze pudrze. Warto je 10 minut wcześniej włożyć do zamrażarki, aby czekolada łatwiej na nich zastygała. Przechowywać w lodówce.
"Jedne z moich ulubionych. Nie za słodkie, z orzeźwiającą nutą cytryny. Mają konsystencję kremowego musu".
Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje desery i wypieki" .
Autorem zdjęcia do przepisu jest Dorota Świątkowska.
Przepis poleca Dorota Świątkowska
Podziel się opinią
Komentarze