Trwa ładowanie...
d7hsoss
2 kwietnia 2013, 14:12

Cytrynowa babka z żurawiną

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d7hsoss
Składniki
  • 200 g margaryny
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 5 jajek
  • 1 cytryna
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g suszonej żurawiny
Przepis

Margarynę utrzeć dobrze z cukrem i żółtkami, dodać proszek do pieczenia oraz sok i skórkę otartą z jednej cytryny. Następnie przesiać mąkę i całość wymieszać (ale nie zbyt dokładnie). Białka ubić na sztywną pianę, którą należy delikatnie połączyć, wtłoczyć do ciasta. Całość przelewamy do keksówki, posypujemy po wierzchu żurawiną (można też wmieszać ją do ciasta) i pieczemy w 180C przez około 50 minut do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu można polać czekoladą.

Przepis dodał użytkownik kocia0403

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d7hsoss
d7hsoss
d7hsoss
Więcej tematów
d7hsoss

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj