Cukinia w pomidorach
- 3-4 świeże pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 3-4 świeże pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 5-6 łyżek oleju z pestek winogron
- Przyprawy: sól, pieprz, 3-4 listki świeżej bazylii, lubczyk,
- Przyprawy: odrobina sosu sambal olek, odrobina maggi,
1.Cukinię umyć i pokroić w kostkę, niezbyt dużą, jeśli jest młoda można kroić razem ze skórą. Opłukać i odsączyć na sitku. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę, posolić i odstawić. Cebulę obrać i pokroić w "piórka". Listki bazylii posiekać.
2.Na rozgrzany olej wcisnąć 2 ząbki czosnku, chwilę smażyć i dodać pokrojoną cebulę i zeszklić. Następnie dodać cukinię, przesmażyć na dość dużym ogniu, by nie puściła "soku". Przyprawić i nadal dusić na dość dużym ogniu, aż cukinia zmięknie. Następnie pod koniec duszenia dodać pomidory. ważne jest, by zarówno kawałki cukinii, jak i pomidorów nie były zbyt rozgotowane.
3.Potrawę podawać lekko przestudzoną ( nabiera pełniejszego smaku ). Można podawać cukinię z odrobiną utartego parmezanu i bagietką.
Przepis dodał użytkownik mala241983
Podziel się opinią
Komentarze