Crostini z pesto
- Bagietka lub ciabatta – 1 szt.
- Olej rzepakowy marki Quicker
- Czosnek – 3 ząbki
- Świeża bazylia – 2 pęczki
- Orzeszki piniowe – 3 łyżki
- Starty parmezan – pół szklanki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Pieczywo kroimy w średniej grubości kromki, skraplamy odrobiną oleju rzepakowego, a następnie pieczemy w piekarniku na złoty kolor.
Aby przygotować pesto, drobno siekamy czosnek i myjemy, suszymy, a następnie rwiemy liście bazylii. Orzeszki siekamy na drobne kawałki. Do moździerza dodajemy czosnek i resztę składników. Całość ucieramy na jednolitą masę, dodając w międzyczasie parmezan i oliwę. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowanym pesto smarujemy wierzch crostini. Jako dekorację możemy wykorzystać świeże liście bazylii.
Podziel się opinią
Komentarze