Trwa ładowanie...
d1uq0gi
d1uq0gi

Crostini z pesto

Przepis
2.6
(44 głosy)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • Bagietka lub ciabatta – 1 szt.
  • Olej rzepakowy marki Quicker
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Świeża bazylia – 2 pęczki
  • Orzeszki piniowe – 3 łyżki
  • Starty parmezan – pół szklanki
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz
Przepis

Pieczywo kroimy w średniej grubości kromki, skraplamy odrobiną oleju rzepakowego, a następnie pieczemy w piekarniku na złoty kolor.

Aby przygotować pesto, drobno siekamy czosnek i myjemy, suszymy, a następnie rwiemy liście bazylii. Orzeszki siekamy na drobne kawałki. Do moździerza dodajemy czosnek i resztę składników. Całość ucieramy na jednolitą masę, dodając w międzyczasie parmezan i oliwę. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Tak przygotowanym pesto smarujemy wierzch crostini. Jako dekorację możemy wykorzystać świeże liście bazylii.

Podziel się opinią

Share
d1uq0gi
d1uq0gi

d1uq0gi
d1uq0gi
d1uq0gi