Co najdłużej zalega w żołądku?

Ciężkostrawne, długo zalegające w żołądku produkty to owoc zakazany osób na diecie. Przynajmniej taka jest obiegowa opinia. Jednak nie wszystkie produkty, które spędzają w żołądku długie godziny, są dla nas nieodpowiednie.

Co najdłużej zalega w żołądku?
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Produkty spożywcze można podzielić na grupy według czasu ich trawienia. I tak warzywa strączkowe - 4-5 godzin; wołowina, cielęcina, pieczywo - 3-4 godziny; drób, ryby, jarzyny - 2-3 godziny; napoje, jajka - 1-2 godziny. Czas zalegania zależy też oczywiście od tego, w jaki sposób dany produkt przygotujemy i przede wszystkim, ile go zjemy. Im więcej - tym dłuższy czas trawienia. Niekoniecznie jednak w żołądku.

- To nieprawda że trawienie odbywa się w całości w żołądku - wyjaśnia Agata Białek, specjalistka ds. żywienia człowieka z Poradni Dietosfera. - Makroskładniki odżywcze są trawione w różnych miejscach przewodu pokarmowego. Na przykład węglowodany są nieznacznie rozkładane przez ślinę już w jamie ustnej, ale ich pełne trawienie odbywa się w dwunastnicy i jelicie cienkim, za sprawą enzymów trzustkowych i jelitowych. Tłuszcze z kolei są trawione w dwunastnicy za sprawą enzymów trzustkowych oraz żółci wątrobowej, która rozkłada je na drobniejsze elementy. Jeśli chodzi o żołądek – trawione jest tam tylko białko, a w zasadzie nadtrawiane przez enzymy, w obecności kwaśnej treści. I to jest właśnie składnik, który najwięcej czasu spędza w żołądku.

Długo zalegające i ciężkostrawne są też pokarmy smażone oraz te, o dużej zawartości tłuszczu zwierzęcego, czyli mięsa, smalec czy tłusta śmietana. Powodują one ociężałość, ospałość, u niektórych osób także wzdęcia, odbijanie i dyskomfort trawienny. Jednak wbrew powszechnemu przekonaniu ciężkostrawna dieta nie ma większego wpływu na figurę, może jednak odbić się na zdrowiu.

- Potraw ciężkostrawnych należy unikać, gdy cierpimy na schorzenia układu pokarmowego – zespół nadwrażliwego jelita, dyspepsję, nadkwaśność żołądka, chorobę wrzodową żołądka czy refluks przełykowy. Dla naszej sylwetki ma to w sumie niewielkie znaczenie – chociaż prawdą jest, że po obfitym obiedzie mamy ochotę raczej na spanie czy obejrzenie filmu przed telewizorem, a nie na spacer czy inną formę aktywności ruchowej. Spożywanie takich produktów powoduje też często, że odstępy między posiłkami stają się zbyt długie - mówi dietetyczka.

Podobnie jak trawione w żołądku białka, dużo czasu w przewodzie pokarmowym (także w żołądku) spędza nietrawiony przez człowieka błonnik. - Żeby zawarty w warzywach, pełnoziarnistych zbożach i ich przetworach błonnik "odłożył" się na dłużej w żołądku, powinniśmy pić dużo płynów. Wówczas chłonie on wilgoć i pęcznieje w żołądku, powodując wydatniejsze i dłuższe uczucie sytości. Ta właściwość ma z kolei duże znaczenie, gdy jesteśmy na diecie - ale nie tylko, ponieważ błonnik posiada też mnóstwo innych prozdrowotnych właściwości - dodaje Agata Białek.

Mówiąc o zaleganiu w żołądku, nie można też pominąć tłuszczów. - Mimo że pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczu zwierzęcego i smażone mogą podrażniać nasz przewód pokarmowy, surowe tłuszcze roślinne - np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy czy lniany – prezentują zgoła odmienne właściwości. Spożywając je, zwiększamy „poślizg” w przewodzie pokarmowym, szczególnie korzystny, w przypadku zaparć. Takie tłuszcze są zdecydowanie lekkostrawne, podobnie jak świeże masło (wyjątek wśród tłuszczów zwierzęcych), a to za sprawą specyficznych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych - wyjaśnia specjalistka.

Więc jakie wnioski wyciągnąć z wiedzy o ciężkostrawności i zaleganiu w żołądku produktów spożywczych? - Na co dzień powinniśmy jednak unikać produktów smażonych i o dużej zawartości tłuszczów zwierzęcych, ponieważ ich ograniczanie sprzyja zdrowiu i figurze. Gdy jesteśmy na diecie i boimy się napadów głodu – powinniśmy w każdym posiłku dostarczać źródła błonnika pokarmowego (np. płatków zbożowych, kasz, ryżu brązowego) oraz białka (np. w formie jogurtu, chudego mięsa, ryb i jaj). Nie musimy się także obawiać olejów, ponieważ jest to tzw „dobry tłuszcz” - podsumowuje dietetyczka.

Czas pozostawania pokarmów w żołądku:

- Krótszy niż 2 godziny - woda gazowana i niegazowana, kawa bez cukru, kakao, piwo, wino, rosół bez wkładki, mleko (wszystko po 200 g) , jajka na miękko (100 g).
- 2-3 godziny - 500 g mleka gotowanego, 500 g piwa, 200 g kawy ze śmietanką, 200 g ryby gotowanej, 150 g kalafiora gotowanego, 150 g smażonych ziemniaków, 150 g kompotu wiśniowego, 100 g jajka na twardo lub jajecznicy, 100 g kiełbasy wołowej, 70 g chleba pszennego, 70 g sucharów.
- 3-4 godziny - 250 g kurczaka gotowanego, 200 g ryby wędzonej, 160 g szynki surowej lub gotowanej, 150 g chleba razowego lub pszennego, 150 g sałatki ziemniaczanej, 150 g ryżu gotowanego, 150 g szpinaku gotowanego, 150 g jabłek, 100 g pieczeni cielęcej, 100 g befsztyku tatarskiego, 100 g pieczeni z polędwicy, 70 g kawioru.
- 4-5 godzin - 280 g kaczki pieczonej, 50 g filetu wołowego pieczonego, 50 g befsztyku smażonego, 50 g gęsi pieczonej, 200 g śledzi w occie, 100 g mięsa wędzonego.
- 5-6 godzin - 200 g mięsa wieprzowego (schab, pieczeń).
- 7-8 godzin - 200 g tłuszczu (słonina, boczek).

AD/mmch

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy ‘psik’ i pożegnasz uciążliwy problem
Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy ‘psik’ i pożegnasz uciążliwy problem
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Zajadamy się na potęgę i nie myślimy o skutkach. Rujnują wątrobę
Zajadamy się na potęgę i nie myślimy o skutkach. Rujnują wątrobę
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedz na czczo. Skok cukru masz jak w banku
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedz na czczo. Skok cukru masz jak w banku
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu