Bogracz z dzika (sarny, jelenia)
Składniki: 1 kg mięsa z dzika, 500 g cebuli, 500 g ziemniaków, 4 ząbki czosnku, 3 czerwone papryki, 1 łyżeczka kminku, 100 g przecieru pomidorowego, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: mięso pozbaw błonek, ścięgien i powięzi. Pokrój w kostkę, wymieszaj z dwoma utartymi z solą ząbkami czosnku oraz kminkiem. Pozostaw na około 2 godziny. Cebule i papryki pokrój w kostkę, duś z olejem, aż utworzy się masa. Mięso przysmaż w obszernym naczyniu, na mocno rozgrzanym oleju. Kiedy mięso się lekko zrumieni, dodaj wyduszoną masę z cebuli i papryki, uzupełnij wodą. Aby danie było dobrze doprawione można dodać 50 ml bulionu mięsnego oraz przecier pomidorowy. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Ziemniaki po obraniu pokrój w kostkę i dodaj do gotującego się mięsa. Gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie.