Cielęcina z papryką
- 80 dag przedniej cielęciny
- 5 łyżek oleju (np. sojowego)
- 1 kg pomidorów
- 25 dag świeżej papryki
- 2 duże cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka białego wytrawnego wina (lub zastępczo tyleż wody z octem winnym)
- sól i pieprz do smaku
Mięso pokroić na kawałki, obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze oleju, wrzucić oczyszczoną i pokrojoną w talarki cebulę i również zrumienić. Wsypać mąkę, wymieszać, wlać wino i szklankę wody, dodać pokrojony czosnek, obrane ze skórki pomidory (sparzone wrzątkiem dobrze się obierają) i pozbawione nasion papryki wszystko pokrojone. Posolić i popieprzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
Przepis dodał użytkownik suzume
Podziel się opinią
Komentarze