Ciasto ze śliwkami
- mąka 25 dag
- margaryna 1 kostka
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- śmietana 2 łyżki
- jajka 1 szt.
- Nadzienie:
- śmietana 1 szklanka
- jajka 3 szt.
Szybko zagniatam ciasto i schładzam je solidnie przez godzinę. Rozgrzewam piekarnik do uczciwych 220 stopni. Wybieram formę na tartę i wysmarowuje ją masłem, a potem starannie wylepiam ciastem. Śliwki pozbawione pestek kładę na cieście skórką do dołu i posypuję cukrem pudrem. Nad surowym ciastem i połówkami śliwek unosi się biały obłok. Nie zważając na to pakuję formę na 10 minut w gorącą czeluść piekarnika. 10 minut to dużo czasu, dlatego bez zbytniego pośpiechu mieszam w dzbanku gęstą śmietanę z jajkami i cukrem pudrem. Zezłocone ciasto i śliwki polewam tym sosem i pozwalam, żeby temperatura ścięła śmietanę i jajka. Kiedy wierzch nabierze kremowej konsystencji wyciągam ciasto z piekarnika i od razu biorę porcję
Proporcje:
CIASTO:
25 dag mąki
1/2 kostki margaryny
1 żółtko
10 dag cukru pudru
2 łyżki śmietany 22%
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
NADZIENIE:
1/2 kg śliwek
3 jajka
1 szklanka gęstej śmietany 18%
15 dag cukru pudru (5 dag posypać śliwki)
Przepis dodał użytkownik ola2620
Podziel się opinią
Komentarze