? Ciasto z tuńczyka:
- ? 4 łyżki czerwonego wina
- ? 4 łyżki oliwy
- ? 1 cebula
- ? 1 ząbek czosnku
- ? 4 gałązki pietruszki
- ? 4 gałązki mięty
- ? 1 mały pęczek kolendry
- ? 160 g tuńczyka w oleju
- ? na ciasto:
- ? 165 g mąki
- ? 1 łyżka kurkumy
- ? 1 łyżka curry
- ? sól
- ? 9 g proszku do pieczenia
- ? 3 jajka
- ? 5 łyżek śmietanki 36%
- ? margaryna do smarowania blaszki
Jak to zrobić?
1. Najpierw przygotuj marynatę: posiekaj cebulę, czosnek i wymieszaj w misce z winem i oliwą.
2. Pietruszkę i kolendrę umyj, drobno pokrój, a następnie dodaj do marynaty.
3. Oderwij listki mięty od łodyżek, opłucz je, posiekaj i również wrzuć do miski.
4. Delikatnie wymieszaj całość z tuńczykiem. Szczelnie przykryj i wstaw przynajmniej na 10 godz. do lodówki. (Najlepiej jest zostawić tuńczyka w marynacie na 24 godz. w lodówce. Wtedy będziesz miał pewność, że wszystkie smaki dokładnie się wymieszały.)
Ciasto
5. Wymieszaj mąkę, kurkumę, curry, szczyptę soli i proszek do pieczenia,
6. Do drugiej miski wbij 2 całe jaja i 1 żółtko. Dodaj śmietankę i wymieszaj całość widelcem.
7. Zrób zagłębienie w kopczyku mąki i wlej jajka ze śmietaną.
8. Wymieszaj całość dokładnie. Dodaj tuńczyka z marynatą i znów pomieszaj.
9. Foremkę wysmaruj wewnątrz margaryną i dokładnie obsyp mąką. Wytrzep nadmiar.
10. Przełóż tuńczykowe ciasto do foremki, wyrównaj i przyklep widelcem.
11. Piecz 25 min. w temperaturze 180 stopni C.
12. Podawaj lekko ciepłe. Możesz skropić ciasto sokiem z cytryny
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze