Ciasto z masą brzoskwiniową
- Biszkopt orzechowy.
- 4 jajka
- 5 dag mielonych orzechów włoskich
- 8 dag cukru kryształu
- 5 dag mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- 3 łyżki bułki tartej
- Biszkopt kokosowy:
- 6 białek
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 15 dag kokosu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem do przełożenia ciasto
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 kostka margaryny
- 6 żółtek
- 1/2 budyniu śmietankowego
- 1 łyżka mąki pszennej.
Biszkopt orzechowy:
Przygotować biszkopt orzechowy : białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Upiec 2 cienkie biszkopty lub 1 grubszy i przekroić. Piec w temp. 180 C przez 30-40 min.
Biszkopt kokosowy:
Białka ubić z cukrem na sztywno i lekko wymieszać z kokosem. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem. Piec w temp. 180 C ok. 30-40 min.
Krem do przełożenia ciasta:
Odlać sok z owoców. Jeśli nie będzie całej szklanki, dodać wody i ugotować budyń z łyżką mąki. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać ostudzony budyń i ucierać. Do masy dodać drobno pokrojone owoce.
Przełożenie placka:
Biszkopt orzechowy - krem - biszkopt kokosowy ? krem - biszkopt orzechowy. Ciasto polać polewą czekoladową.
Przepis dodał użytkownik oliwkowa
Podziel się opinią
Komentarze