Ciasto z konfiturami
- 2 jajka;
- 2.5 szklanki mąki;
- 3/4 szklanki cukru; 3/4 kostki drożdży;
- szklanka mleka;
- łyżka smalcu (albo 3 łyżki oleju)
- słoik konfitur
- Na lukier:
- pół szklanki cukru pudru;
- 2 łyżki mleka
Jajka wbić do miski, dodać rozrobione w mleku drożdże oraz pozostałe składniki. Zagnieść i pozostawić w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz dobrze ugnieść, rozwałkować na cienki placek i wyłożyć na nie dżem, zwinąć w roladę, pozostawić na chwile do wyrośnięcia, następnie piec w rozgrzanym na 180 stopni C przez ok 40 min. Na wystudzone ciasto polać lukier sporządzony z cukru pudru i mleka.
Przepis dodał użytkownik bodeta
Podziel się opinią
Komentarze