Ciasto z gruszkami
- - 4 gruszki obrane, przekrojone na pół i wydrążone
- - sok z cytryny
- - 100g cukru
- - 2 łyżki masła
- - 230g mąki pszennej
- - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- - 1 łyżeczka sproszkowanego chili
- - 2 jaja
- - 130ml gęstego jogurtu
- -140g masła
- - 150g cukru
- - zapach waniliowy
Gruszki kropimy sokiem z cytryny i gotujemy w garnku w dwóch łyżkach masła i 100g cukru przez ok.10-15 min.
Do malaksera wrzucamy masło, cukier, ucieramy, dodajemy jaja, suche składniki, zapach i jogurt.
Przestudzone gruszki układamy w wysmarowanej masłem formie, polewamy pozostałym karmelem. Na to kładziemy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok.50 min przy 180-190 st C.
Przepis dodał użytkownik Ewa_Schmidt
Podziel się opinią
Komentarze