Ciasto- Walentynkowe Love
- 1 kostka margaryny
- 50 ml mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 5 jaj
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżeczek kakao
- 1 łyżeczka arakowego zapachu do ciasta
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 0,5 szklanki rodzynek
- polewa czekoladowa
- 1 szczypta soli
Margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko oraz cukier, na koniec kakao i kawę. Całość odstawiamy do przestudzenia. Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy zawartość rondelka. Przesiewamy mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodajemy zapach arakowy. Na koniec dodajemy pianę z białek delikatnie mieszając, a następnie rodzynki. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto dekorujemy polewą czekoladową oraz masą plastyczną do dekoracji ciast.
Przepis dodał użytkownik IlonaAlberto
Podziel się opinią
Komentarze