Ciasto toffi z biszkoptami
- jajka 4 szt
- cukier 1-2 łyżki
- cukier waniliowy 1 szt
- śmietan -fiksy 2 opakowania
- śmietana 30% 1/2 L
- okrągłe biszkopty 20 dag
- mleko skondensowane słodkie 1 puszka
- woda 1 szklanka
- kawa rozpuszczalna 3 łyżki
- proszek do pieczenia 1/2 łyżki
- cukier 0,6 dag
- mąka gryczana 0,6 dag
- galaretka brzoskwiniowa 2 szt
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć 1/3 ponczu, a pozostałym nasączać biszkopty.
Mleko słodzone gotować 3 godziny w puszce na karmel. Lekko ostudzić, wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Następnie ułożyć biszkopty nasączone ponczem, a na nie ubitą śmietanę z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i wymieszaną z "śmietan-fix".
Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką, rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody.
Schłodzić w lodówce.
Przepis dodał użytkownik myszka-skarbek
Podziel się opinią
Komentarze