Trwa ładowanie...
dp3d57e
4 lutego 2012, 10:52

ciasto Raffaello

Przepis
Oceń jako pierwszy:
dp3d57e
Składniki
  • - 1l mleka
  • - 3 budynie białe (waniliowe lub śmietankowe)
  • - 3 żółtka
  • - 2 paczki krakersów słonych
  • - 2 paczki wiórków kokosowych
  • - 1 szklanka cukru
  • - 1 cukier wanilinowy
  • - 2 kostki masła lub margaryny (osobiście polecam masło)
  • - może być polewa czekoladowa
  • - może być sok z cytryny
Przepis

Najpierw odlewamy 0,5l mleka do garnka, dodajemy jedną paczkę wiórków kokosowych i gotujemy na wolnym ogniu. W międzyczasie drugie 0,5l. mleka mieszamy w misce z proszkiem budyniowym, żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym (mieszamy tak długo aż cukier trochę się rozpuści). Wymieszane składniki dolewamy do gotującego się mleka z wiórkami i cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu do momentu aż zgęstnieje (tak jak przy robieniu karpatki). Następnie odstawiamy by całkowicie ostygło.
Kiedy nasza masa budyniowa wystygnie, dodajemy do niej stopniowo drobno pokrojone masło i miksujemy tak długo aż masło będzie jednolite z masą i będzie tworzyć krem. (można tutaj dodać sok z cytryny by krem nie był zbyt słodki)
Wykładamy blaszkę do ciasta folią aluminiową. Na dno blaszki kładziemy krakersy (jeden obok drugiego). warstwami kładziemy krem budyniowy na przemian z krakersami. Ostatnią warstwę kremu posypujemy wiórkami kokosowymi albo polewą czekoladową. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Gotowe ciasto podajemy gościom :) SMACZNEGO

Gwarantuję Państwu sukces i zadowolenie gościom, ponieważ jeszcze nikt nie narzekał na ten smakołyk. u mnie ciasto znikało jednego dnia.

Przepis dodał użytkownik Milka12646

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dp3d57e
dp3d57e
dp3d57e
Więcej tematów
dp3d57e

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj