ciasto Raffaello
- - 1l mleka
- - 3 budynie białe (waniliowe lub śmietankowe)
- - 3 żółtka
- - 2 paczki krakersów słonych
- - 2 paczki wiórków kokosowych
- - 1 szklanka cukru
- - 1 cukier wanilinowy
- - 2 kostki masła lub margaryny (osobiście polecam masło)
- - może być polewa czekoladowa
- - może być sok z cytryny
Najpierw odlewamy 0,5l mleka do garnka, dodajemy jedną paczkę wiórków kokosowych i gotujemy na wolnym ogniu. W międzyczasie drugie 0,5l. mleka mieszamy w misce z proszkiem budyniowym, żółtkami, cukrem i cukrem wanilinowym (mieszamy tak długo aż cukier trochę się rozpuści). Wymieszane składniki dolewamy do gotującego się mleka z wiórkami i cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu do momentu aż zgęstnieje (tak jak przy robieniu karpatki). Następnie odstawiamy by całkowicie ostygło.
Kiedy nasza masa budyniowa wystygnie, dodajemy do niej stopniowo drobno pokrojone masło i miksujemy tak długo aż masło będzie jednolite z masą i będzie tworzyć krem. (można tutaj dodać sok z cytryny by krem nie był zbyt słodki)
Wykładamy blaszkę do ciasta folią aluminiową. Na dno blaszki kładziemy krakersy (jeden obok drugiego). warstwami kładziemy krem budyniowy na przemian z krakersami. Ostatnią warstwę kremu posypujemy wiórkami kokosowymi albo polewą czekoladową. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Gotowe ciasto podajemy gościom :) SMACZNEGO
Gwarantuję Państwu sukces i zadowolenie gościom, ponieważ jeszcze nikt nie narzekał na ten smakołyk. u mnie ciasto znikało jednego dnia.
Przepis dodał użytkownik Milka12646
Podziel się opinią
Komentarze