Ciasto orzechowe z powidłami.
- Ciasto:
- -4 szkl.mąki
- -1,5 kostki margaryny
- -3/4 szkl. cukru pudru
- - 6 żółtek
- - 1 op. (16g) proszku do pieczenia
- -1 op.cukru waniliowego
- Do przełożenia:
- -1 szkl.cukru
- - 6 białek
- - 1 op. kremu karpatka
- - 1 słoik powideł śliwkowych
- - 20 dag łuskanych orzechów włoskich
- - 100 g wódki
- - polewa czekoladowa na wierzch
Z podanych składników zagniatamy ciasto jak na makaron, dzielimy na pół i wykładamy nim dwie niskie, prostokątne formy do pieczenia.Ciasto smarujemy powidłami.Białka ubijamy ze szklanką cukru na sztywną pianę.Smarujemy nią ciasta z powidłami.posypujemy posiekanymi orzechami.Pieczemy 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.Przygotowujemy krem karpatkowy według przepisu podanego na opakowaniu.Wlewamy wódkę.Na jeden placek wykładamy krem karpatkowy, przykrywamy drugim plackiem,odwracając go uprzednio warstwą orzechowo-śliwkową do dołu i polewamy polewą czekoladową.
RADA:
Ciasto nie powinno być twarde,dlatego podczas zagniatania nie należy go zbytnio podsypywać mąką.Można dodać łyżkę oleju.
Przepis dodał użytkownik reniapikaczu
Podziel się opinią
Komentarze